Eendenkroos als veevoer

Eendenkroos als veevoer

In Lemmer start veehouder Johan Adema met het kweken van eendenkroos als veevoer.

Het mestoverschot op Adema’s boerderij  vormde de aanleiding voor het project: Via de mengvoerfabrikant die een proeflocatie had in Beltrum, vond hij een oplossing voor dit probleem; eendenkroos telen op een voedingsbodem van dunne fractie. ‘Het is een win-winsituatie’ verteld de boer trots. Het groene goedje zit van nature vol met eiwit, wat goed is voor de koeien en de rosékalveren. ‘Ik krijg zo voer voor het vee en raak mijn overtollige dunne fractie kwijt’.

Mest scheiden met Keydollar Tri-Rod XS

Hij is inmiddels bezig met het scheiden van mest(Adema draait sinds najaar 2011 met eenKeydollar Tri-Rod XS, speciaal voor dergelijke doeleinden vervaardigd red.) Het vaste gedeelte brengt hij naar akkerbouwers, die het voor hun land gebruiken. Het dunne, vloeibare gedeelte kan hij als meststof voor het kroos gebruiken. ‘Zo hoef ik de gier ook niet uit te rijden’. Op dit moment ligt een mestoverschot van zo’n 1000 kubieke meter op het erf. Naar verwachting zal zo’n 200 kuub daarvan in eerste instantie nodig zijn voor de teelt van het kroos.

Vijver van 3000 vierkante meter

Om het eendenkroos te telen heeft de agrariër wel ruimte nodig. Een vijver van 3000 vierkante meter moet daarom zo snel mogelijk achter de boerderij van Adema verschijnen. ‘Als het straks mooi weer word, dan hoop ik snel met de aanleg te beginnen’. Bij de gemeente dachten ze eerst dat ze het verkeerd hadden verstaan. Drieduizend? Jazeker, Adema gebruikt het stuk land pal achter zijn boerderij straks als waterpartij om het kroos te laten groeien. Omdat het hier nog om een proef gaat, hoefde Adema nog geen bestemmingsplan te laten wijzigen.

In het hoogseizoen om de dag oogsten

De gemeente Lemsterland en de provincie waren direct te spreken over zijn plannen. De boer heeft al een subsidieaanvraag bij de provincie ingediend. Het eendenkroosseizoen loopt normaliter van mei tot oktober. De Lemster hoopt die gehele periode dit jaar al te kunnen benutten. Hij verwacht daarbij dat hij in het hoogseizoen om de dag zal moeten oogsten. Een deel van het groene grut zal direct aan de beesten gevoerd worden. Een ander deel zal opgeslagen worden of te drogen worden gelegd, zodat dit als voer voor de wintermaanden gebruikt kan worden.

Adema is een van de eerste boeren die met deze methode aan de slag gaat. Hij heeft er alle vertrouwen in. ‘Ik vind het geweldig om in een nieuw project te stappen en dingen uit te zoeken!’.